Semmelweis University
Department of Medical Biochemistry
2018 | 03 | 21.
Semmelweis Egyetem

Orvosi Biokémiai Intézet

Sajtóközlemény
Kutatási infrastruktúra megerősítése a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetében - RPPA platform kialakítása az egészséges és tumor biopsziákbólszármazó mitokondriális fehérjék kvantitatív vizsgálatára

A Semmelweis Egyetem sikeresen pályázott a VEKOP-2.3.3-15 - Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás című pályázati konstrukció keretében. A támogatás által egyedülálló létesítmény nyílik az egyetem Orvosi Biokémiai Intézetében (OBI) 2018-ban, mely kiemelkedő jelentőségű a rákkal szemben vívott küzdelemben.

Az elmúlt évtizedekben a rákkutatás hatalmas lépésekkel haladt előre a genomikában elért áttöréseknek köszönhetően. A Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetében (OBI) létrehozásra kerülő új egység újabb lépést tesz, és a proteomika szintjén üzen hadat a daganatos megbetegedéseknek, egy nagyképességű technológia, az ún. RPPA (fordított fázisú protein array; angolul: reverse phase protein array) alkalmazásával. Az RPPA segítségével mindössze néhány nap alatt a műtétek során kimetszett tumor és egészséges szövetminták ezrei vizsgálhatók meg, és a bennük található fehérjék százai vizsgálhatók és mérhetők mennységileg.

A projekt célja, hogy azonosításra kerüljenek azok a fehérjék, amelyek a tumorképződésben és/vagy áttétek képzésében kritikus jelentőségűek, és az irányított kemoterápiás beavatkozások új célpontjai lehetnek, ezáltal javítva a beteg ellátásának minőségét, sőt, a daganatos megbetegedések felszámolását. Az OBI-n létrehozandó RPPA egység a daganatokat egy sajátságos szempontból kívánja vizsgálni: a mitokondrium, vagyis a sejtek azon apró alkotóeleme oldaláról, amely a daganatot energiával látja el az egészséges szövetek kárára.

A világon számos RPPA létesítmény található, de az OBI-n létrehozandó az első Közép- és Kelet-Európában. A VEKOP-2.3.3-15-2016-00012 azonosító számú projekt teljes, 260 millió Ft összegű költségvetését Európai Uniós forrás biztosítja.

RPPA: Overview
Sample submission
Antibody information
Protocols
Technical information
Forms
Contact
For Participants
Main
Press release